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Supplementary Q&A of RAE 2006 matters 
(Updated on 18 April 2006) 

 
I.  Cost Centre 

 
Q1.  Can the overview in Table 1 also include description of research activities / 

portfolio of the “gap years” (i.e. from 01.01.1999 to 31.12.2001)? 
 
A1. While the UGC understands institutions’ concern and has agreed to receive 

submission items of “gap years” for assessment (within the limit as specified 
in the Guidance Notes), the main focus of the RAE 2006 is still the research 
activities during the “assessment years” (i.e. from 01.01.2002 to 
31.12.2005).  Institutions are therefore expected to focus their report of 
research activities on “assessment years” which will naturally carry more 
weight in RAE panels’ assessment process.  Activities in the “gap years” 
should be evaluated by grading only ONE piece of research output that are 
of noteworthy quality. Nevertheless, the whole Table 1 must still be limited to 
one page in length, and that descriptions of “gap years” activities should be 
clearly specified and differentiated from “assessment years” activities. 

 
II. Academic Staff in Each Cost Centre 
 

Q1. If an adjunct faculty has a part-time remunerated engagement in the cost 
centre, does that faculty count as a member of the institution proper? Do we 
underline his name as a co-author from the same cost centre in Table 3? 

 
A1. All academic staff (whether part-time or full-time) who meet all the criteria 

laid down in paragraphs 37, 38 and 40 will be counted as eligible staff in 
RAE 2006.  It should be noted that such staff should not hold concurrent 
paid positions at other institutions.  Their names should only be underlined 
to avoid double-counting if they belong to the same cost centre of the 
institution as the related staff member who submits the research output 
(please refer to paragraph 57). 

 
Q2. If the co-author had previous affiliation with the cost centre but is no longer a 

member of the cost centre, is that person counted as a member of the cost 
centre and his name underlined in Table 3? The person might have been 
actively engaged in the work of the research project all or almost all of the 
time the project was being done but the person left the cost centre on its 
completion. 
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A2. No.  According to paragraph 42 of the Guidance Notes, the census date for 
the reported data is 31 December 2005.  Therefore a member who does not 
fulfill all the eligibility criteria on the census date must not be counted in the 
RAE 2006, and the names of such co-authors need not be underlined in 
Table 3.  According to paragraphs 56-59 & 61(d), in the case of a multiple 
submission (i.e. co-authored item submitted more than once), additional 
information / indication should be provided in Appendices E1 and E2 as 
appropriate. 

 
III. Submission of Data for Each Eligible Staff 
 

A. Definition of output 
 
Q1. Will the output of propriety research be considered by the RAE Panels? 
 
A1. According to paragraph 52 of the “Guidance Notes”, for RAE 2006, 

propriety research that does not result in output that is accessible to the 
public and the profession is not accepted as an output for assessment.  
However, output items of exhibitions, demonstrations and patents relating to 
propriety research which are (i) accessible to the public and the profession, 
(ii) non-traditional output for assessment, and (iii) contain enough 
information for evaluation, can be submitted for assessment. 

 
Q2. Will research conducted outside Hong Kong be considered by the RAE 

2006? 
 
A2. Yes, provided that the submitting staff member fulfill all the eligibility 

criteria as stipulated in paragraphs 37 & 38 of the Guidance Notes. 
 
Q3. What is an “exceptional item”? 
 
A3. According to paragraph 60 of the Guidance Notes, an exceptional item 

refers to works of great impact which may take more than four years to 
complete.  For the avoidance of doubts, “exceptional” item is referred to 
exceptional quality. 

 
Q4. Will chief editorship of a research journal be considered as a research 

output? 
 
A4. No, it is not a result of research process and should not be considered as a 

research output. 
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B. What to submit 
 

Q1. Can a staff member submit the following combination of research output 
items? 
(i) 4 “Assessment year” items + 0 “Gap year” items + 1 Exceptional items 
(ii) 5 “Assessment year” items + 1 Exceptional items 

 
A1. (i) conforms with Scenario A in paragraph 46 of the Guidance Notes and is 

therefore acceptable.  (ii) does not conform with either Scenario A or 
Scenario B and therefore is not accepted. 

 
Q2. Can a staff member submit a research output item (be it “assessment year 

item”, “gap year item” or “exceptional item”) that was produced overseas 
prior to one’s appointment at a UGC-funded institution? 

 
A2. There is no restriction in this regard, as long as the staff member and the 

submission item in question fully meet the eligiblity criteria for assessment. 
 
Q3. Should faculty from other cost centre of the same institution be underlined in 

Table 3? 
 
A3. No, paragraph 57 of the Guidance Notes only requires a staff member to 

underline those who belong to the same cost centre of the same institution. 
 
Q4. Is ‘nil’ return required for Appendix E-2 for a cost centre which does not have 

co-authored research output items being submitted for assessment by more 
than one staff member from within the same cost centre? 

 
A4. No 
 
Q5. Co-authors of book chapter(s) may not have a personal copy of the whole 

book to provide for assessment as required. 
 
A5. While the eligible staff should submit the requisite book as far 

as possible, where there is difficulty in obtaining the book, the staff may 
submit only a copy of the book chapter instead.  Nevertheless, if the panel 
considers it essential to examine the whole book during the assessment, the 
Secretariat may contact the institution concerned for further assistance.  As 
explained in the Submission Instructions, the requirement of the whole book 
is to prevent out-of-context assessment by the panel, which may be resulted if 
only the concerned chapter of the book is submitted. 

 



Q&A(supplementary-rev 7 Feb for Public).doc 4

IV Co-authorship 
 
Q1 If co-authors from sister institutions are submitting the same item, how does 

that affect the assessment of the item? Will a discount be factored in the 
assessment of the item? 

 
A1. To allow the RAE panel to form a view as to the extent of the cost centre’s 

involvement in the work, the staff member submitting the item for assessment 
should list all the authors when completing Table 3.  The RAE panel will 
then have a basis to assess (apart from the quality of the item in question) 
whether the co-authors involved have made a significant and substantial 
intellectual contribution to that item.  So long as the panel is satisfied that 
the cost centre (of an institution) as a whole has made a significant and 
substantial intellectual contribution, there will be no discount or pro-rating. 
(Please refer to paragraphs 57 and 58 of the Guidance Notes).    

 
Q2. How do the RAE panels assess co-authored research output items? 
 

A2. In the case of multiple submissions (i.e. a co-authored item submitted more 
than once) from the same cost centre of an institution, the staff members 
submitting that item for assessment should have provided additional 
information by filing in the declaration form (at Appendix E1 of the 
Guidance Notes).  To avoid double-counting within a cost centre, the 
coordinator of submissions from each cost centre should have drawn 
multiple submission(s) from within the same cost centre to the Panel’s 
attention by completing the form (at Appendix E2 of the Guidance Notes). 

The possible scenarios and the modes of treatment for multiple submissions 
are as follows: 

(i) Submitted more than once from different cost centres within the same 
institutions 

 So long the Panel is satisfied that the submitting authors of different cost 
centres have each made a substantial and significant intellectual 
contribution to the submitted work, there should be no discount or 
pro-rating on the respective cost centres. 
 

(ii) Submitted more than once from different cost centres from different 
institutions 
The same principle in (i) above applies. 

 
(iii)Submitted more than once from the same cost centre within the same 

institution 
Since it is the intention of RAE to measure the productivity of each cost 
centre, there is a need to avoid double-counting of the same item 
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submitted.  The coordinator of submissions from each cost centre 
should draw multiple submission(s) from within the same cost centre to 
the RAE panel’s attention by completing Appendix E2. 

 
V Assessment Mechanism 

 
Q1. Will a wrong classification of scholarship have adverse impact on assessment 

of a research output item? 
 
A1. The UGC expects the submitting staff members to classify their submissions 

according to the type of scholarship correctly, in order to provide UGC 
reliable information on the distribution of research items in the different 
categories of scholarship.  However, a wrong classification of scholarship 
will not affect the RAE assessment which is to be made on the basis of quality. 

 
Q2. How should a research output item be classified if it involves more than one 

type of scholarship? 
 
A2. It will be up to the submitting staff members to judge which is the major type 

of scholarship for one’s research output items.  
 
Q3. Will RAE make assessment on research portfolio (e.g. a series of research 

papers) of a staff member instead of just individual research output item? 
 
A3. In view of the size of the workload involved, the RAE panels will not conduct 

research portfolio analysis. 
 
Q4. Will there be any impact on the assessment score if the classification of 

scholarship in respect of the research output items is different from the role of 
the institution of the submitting staff member? 

 
A4. No, this should not have an impact on the assessment score in this RAE 2006 

exercise which is based on quality. The information on classification of 
scholarship will only be used by the UGC as reference materials for review 
and planning purposes for other exercises, such as the Performance and 
Role-Related Funding Scheme (please refer to paragraph 27 of the Guidance 
Notes). 

 
Q5. Why is there a need to raise the quality standard in the RAE 2006? How can 

the standard be raised as compared to RAE 1999? 
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A5. According to paragraph 32 of the Guidance Notes, given the rising 
standards both in Hong Kong and elsewhere, the standard should be raised 
in the RAE 2006.  It is further noted that the assessment period for 1999 
was only 4 years, whereas that for RAE 2006 is 7 years.  It was instructed 
by UGC that this RAE 2006 has to adopt a higher standard to conduct the 
assessment. As 33% of the RAE 2006 panel members have previous RAE 
experience, they will be in good position to formulate the requirements for 
reaching the raised standard.  Also, about 31% of the panel members are 
from overseas and they can provide international benchmarking for the 
exercise. 

 
Q6. How will the RAE panels rate a submitting staff members’ research 

submission if six items are submitted - will it be the average of all the six 
items? 

 
A6. The assessment will be made on the basis of the best four items (please refer 

to paragraphs 55 & 75 of the Guidance Notes). 
 
Q7. Will citation index or journal lists be used in the assessment process?  If 

yes, will it be to the disadvantage of the emerging disciplines? 
 
A7. Not all the panels use citation index or journal lists.  Even if they are used, 

they are only used as a starting point and reference materials for 
assessment.  The panels will not judge the research output items 
automatically and mechanically according to the index / lists.  Also, 
according to paragraph 78 of the Guidance Notes, output items will be 
judged on their own merits and will not be judged simply on their category 
or venues of publication.  We have advised the panels that there could be 
quality output items in venues that may not be perceived as prestigious.  In 
these cases, and in any case when in doubt, the panel will review the item in 
question and not judge it automatically and mechanically according to the 
venue. 

 
Q8. If a submitting staff member of Cost Centre A requests his research output 

item be assessed by RAE panel of Cost Centre B, will the score of this item 
be allocated to Cost Centre A or Cost Centre B? 

 
A8. The ultimate grading in respect of the item in question should rest and 

remain with the “original” cost centre to which the relevant staff member 
belongs (i.e. Cost Centre A). 
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Q9. Will journal papers be evaluated with higher rating than book chapters? 
 
A9. Different disciplines will exercise different professional judgement on 

evaluating different types of research output.  The panels have no uniform 
way to decide whether a certain type of research output should be given a 
higher rating than other types. 

 
Q10. How does the UGC maintain consistency in the assessment process among 

the 13 panels? 
 
A10. Panel Convenors’ meetings have been / will be held to ensure consistency. A 

trial run of the 13 panels will be conducted to make sure that the 
assessment standards are comparable and fair. 

 
VI Handling of Results 

 
Q1. Will the assessment result in respect of individual submitting staff members 

be made known to the staff / institutions concerned? 
 
A1. No, the UGC wishes to stress that the RAE is intended to be an assessment 

of each institution’s research performance by cost centre.  It is not 
intended to be an assessment of individual research performance. 
Methodologies that are appropriate for assessment in the aggregate for 
funding purposes may not be appropriate for the assessment of the 
performance of individuals.  As such, releasing such information will be 
misleading and inappropriate.   

 
VII Other General Questions 

 
Q1. Will feedback on the whole RAE be solicited from individual staff members? 
 
A1. Consultation on RAE has been undertaken through Heads of Institutions. 
 
Q2. Will the allocation of RPg student places be affected by the result of RAE? 
 
A2. No, RPg allocation will be covered by a separate exercise. 
 
 


